Mantrailing alapok

A kutyák orra csodálatos műszer. Amíg az emberi orr szaglóhámja nagyjából 5 cm2, amin 12-40 millió közötti szaglósesjt van, addig egy németjuhász kutya szaglóhámja 150-170 cm2 és a szaglóhámon kutyafajtától függően több, mint 220 millió szaglósejt helyeszkedik el. A legtöbb szaglósejttel valószínűleg a vérebek rendelkeznek, nekik 2 milliárd szaglósejtjük van. Az orr formája is jelentősen különözik az emberétől: a kifújt levegő oldalt távozik, így a kifújt lélegzetből csak 1-3% jut vissza a kutya orrába a következő belégzésnél - ez az arány az embernél 15-20% - így egy szag intenzításának változása sokkal jobban érzékelhető. Az agyukban a szaglásért felelős rész is jóval nagyobb arányait tekintve, mint az embernél. Nem túlzás kijelenteni, hogy a kutyáknál a szaglás egyenrangú a látással - éppen ezért véleményünk szerint minden kutya egészséges életmódjához hozzá kellene tartozzon, hogy aktívan használja ezt az érzékszervét is. Ez segíti a kutyákat az ösztöneik kiélésében, sikerélményt jelent nekik, hozzá tartozik a törzsfejlődés során kialakult természetes életmódjukhoz, amit az emberi beavatkozás csak az utolsó egy-kétszáz évben változtatott meg. Megfosztani a kutyákat ettől az élménytől olyan, mintha nekünk, gazdáknak mindig mindent egy erősen elsőtétített napszemüvegen keresztül kellene néznünk.

Az orrmunkák alapvetően három csoportra bonthatók:

  • Szagazonosítás / szagkeresés. Egy bizonyos szag jelzése. Ilyen munkát végeznek például a robbanóanyag- vagy kábítószer kereső kutyák, de ez az alapja a szarvasgomba keresésnek is.
  • Tracking: ennél a feladattípusnál az a feladat, hogy a kutya minél pontosabban kövessen egy nyomot: minden talajsérülést, lábnyomot, illetve eldobott / elhagyott tárgyat egyesével meg kell tudni mutatni. Ezért a kutyák elsősorban földszimattal dolgoznak.
  • Trailing: ennél a feladattípusnál a nyom minél gyorsabb végigkövetése a lényeg, a nyom végén levő cél megtalálása a fontos. Emiatt a kutyák itt föld- és légszimatot is használnak. Jellemzően ilyen munkát végeznek az eltűnt embereket kereső mentőkutyák.

A szakirodalom több helyen említi, és a személyes tapasztalatunk is az, hogy a tracking és a trailing munkát nem jó összekeverni, egy kutyát vagy erre, vagy arra képeznek ki.

Az általunk oktatott mantrailing a harmadik csoportba sorolható. A mantrailing során mindig embert keresünk. A foglalkozás bármilyen korú és fajtájú kutyával elkezdhető, kiváló életmód tréninget jelent. Különösen ajánljuk olyan esetekben, amikor valamilyen mozgásszervi bántalom miatt a megterhelőbb agility nem ajánlott kedvencünknek. A foglalkozások során az alapvető cél az, hogy a kutya elkezdje használni az orrát, és ennek segítségével egy friss nyomon követni tudja a gazda, később egy ismerős személy szagát néhány száz méteren keresztül. Amikor ez már stabilan működik, akkor a munkát egyedi képzés helyett kisebb munkacsoportokban érdemes folytatatni, idegen szagok keresésével, illetve a távolság- és a szagnyom hülési idejének kitolásával. Versenyek esetén 16-18 órás nyomot használnak, jellemzően 4 km. hosszan, amin a kutyáknak 20-40 perc alatt kell végigmenniük. A különleges mentőknél dolgozó munkakutyák pedig ideális esetben 72 órás nyomon is el tudnak indulni, és azt 6-8 órán keresztül (vagy a cél megtalálásáig) követni tudják.

Amennyiben a mantrailing oktatás felkeltette az érdeklődését, kérjük lépjen kapcsolatba velünk.